Gemi Raspa

Gemi Raspa

Gemilerin çalışmış olduğu bölgedeki çevre koşulları nedeni ile donanım ve materyalinde aşınma, paslanma, kırılma gibi olumsuz etkilerin olması doğaldır. Bu etkiler sonucunda gemi donanım ve materyali kullanılabilirliğini kaybetmektedir. Bu olumsuz etkilerin önüne geçebilmek için de iyi bir bakım ve onarım gerekmektedir. Bu bakım ve onarımlar; tekne onarımı, makine onarımı, alet ve cihaz onarımı, alet ve cihaz bakımı gibi başlıklara ayrılabilir. Burada önemli olan dikkat ve işi kaliteli yapmaktır.


Gemilerde metal bölümlerin fazla olmasından dolayı karşılaşılan en büyük tehlike; rutubet ve oksidasyon nedeni ile paslanma ve çürümedir. Bunu önüne geçilebilmesi için metallerin yüzeylerinin hava ile temasının kesilmesi gerekmektedir. Bu işlem için boyalar ve çeşitli kaplama yöntemleri kullanılmaktadır. Kaplama yöntemleri boyaya kıyasla ekonomik ve kullanışlı olmadığından koruma açısından boya ilk plandadır. Bu nedenden ötürü de boya en önemli bakım çalışması işlemidir. Metal yüzey üzerinde koruyucu bir tabaka oluşturduğu gibi; içine katılan renkler sayesinde estetik bir önem de kazanır. Ancak boya malzemesinin pahalılığı, yüzeylerin çeşitliliği gibi sebepler nedeni ile boya malzemesinin özelliklerinin çok iyi bilinmesi ve boyama sırasındaki işlemlerin doğru ve dikkatli yapılması gerekmektedir. Boyamada ve boyanacak yüzeyi temizlemekte kullanacağımız elemanlar bilgili ve daha önceden tecrübeli olmalıdır.

Gemi üzerindeki; bir yüzeyin boyanabilmesi için yüzeyin; toz, yağ, pislik gibi maddelerden temizlenmiş olması gerekmektedir. Keza bu maddeler boyanın altında kalarak boyanın yapışmasının önleyeceğinden ilerleyen zamanlarda boyanın dökülmesine neden olur. Bu bozulmayı önlemek ve boyama işlemini sağlıklı yapabilmek için yapılan temizleme işlemine RASPA adı verilir. Raspa için çeşitli aletler ve yöntemler kullanılmaktadır.

Gerek raspa alet ve yöntemleri, gerekse boya çeşit ve tipleri ile boyamada kullanılan aletler iler ki bölümlerde daha detaylı açıklanarak bu alanda çalışan elemanların faydalanması için sunulmuştur.
Raspa İşlemi – Raspa Tipleri Ve Uygulama Tekniği
Bir yerin boyaya hazırlanmasında dikkat edilecek önemli husus , bu yerin boyalı olup olmadığıdır. Zira bu yer boyasız ise üzerindeki yağ , toz ve pislik temizlenerek boyama yapılır. Eğer boyanacak yüzey önceden boyalı ise bu yüzey üzerindeki eski boyanın kazınması gerekecektir. İşte bizim boyanacak yüzey üzerindeki yaptığımız bu temizlemeye Raspa işlemi , yüzey temizlemekte kullandığımız aletede raspa aleti adı verilir. Raspa işlemi sonunda yüzeyde kir , pislik , yağ , ve eski boya artığının kalmamasına özen gösterilmelidir. Zira bunlar boyanın saca tutunmasını önleyerek boyanın kabarmasına ve dökülmesine neden olur.
Raspa işleminde kullanacağımız raspa aleti yüzeyin büyüklüğü , cinsi ve şekline göre değişiklik gösterir. Kullanılan bu çeşitli raspa aletleri şunlardır.

  1. Sıyırma raspalar.
  2. Çekiç raspalar.
  3. Kum raspalar.
  4. Tel fırçalar.
  5. Kimyevi boya çıkarıcılar.